Skupina Invite zgodovina

Skupina Invite

Skupina Invite

Mariborsko skupino Invite je leta 1999 ustanovil Boštjan Bračič, ki se spominja, da so bili prvi koraki dokaj težavni, ker je v zasedbi želelo sodelovati veliko ljudi. »Številni izmed njih so bili moji dobri prijatelji, ki niso imeli pojma o glasbi. Takrat še nisem znal dati prednosti tovrstnemu znanju pred prijateljstvom, zato so bili naši prvi koncerti prava polomija. K sreči so vsi ti entuziasti kmalu uvideli, da morda ni najbolje, da sodelujejo v bendu. Jaz pa sem se kot ustanovitelj naučil, da je v vsakem bendu prva kakovost in šele potem vse preostalo. Danes Invite sestavljajo glasbeniki, ki so med seboj prijatelji,« nam je pojasnil Boštjan. Prvih korakov v svet glasbe se spominja tudi kitarist skupine Rok Pestiček: »Z glasbo sem se srečal že v zgodnjih otroških letih. Pritegnila me je predvsem kitara. Že prej sem sodeloval v nekaterih bendih, ki sem jih tudi pomagal ustanoviti. Skupini Invite sem se pridružil v začetku leta 2009 na povabilo našega kitarista Mirana Hercoga. Pri njih so me navdušile izvirnost, svoboda izražanja ter prizadevnost.«

Skupina Invite se predaja igranju lastne glasbe, v izrazu poskuša slediti svojim občutkom. Fantje so pojasnili, da so odprti za vse zvrsti - od rocka, popa pa vse do jazza. »Za nas je glasba zaporedje tonov in občutkov, ki jih piše življenje,« je nadaljeval Rok. »Najbolj nas zanima odkrivanje novega, zato ne sledimo modernim smernicam niti ne težimo h komercializaciji. Če nam je kaj všeč, to ponudimo ljudem. Koncertiramo, kolikor zmoremo. Ambicije nam rastejo, saj nas ljudje in organizatorji čedalje pogosteje kličejo po telefonu,« je dodal Boštjan.

Čeprav skupina še nima svoje plošče, se lahko pohvali s štirimi singli. To so skladbe Danes živim, Tvoj pravi obraz, Moje vrste in En svet. Redno sodelujejo na koncertih Radia City, na Festivalu Lent in ruškem odru. Vsako leto organizirajo tudi tradicionalni božični koncert v Mariboru. »Naša skupina ima do tega trenutka pestro zgodovino koncertov in nastopov. Nastopili smo že na več teve postajah, vključno z nacionalko. Bili smo gostje radijskih postaj po vsej Sloveniji. Naslednje leto nameravamo posneti prvi album,« je povedal Boštjan.

Zadnji projekt, ki so se ga lotili, se imenuje Invite Plays Classics. »Odločili smo se zaplavati med najlepše hite petdesetih, šestdesetih in sedemdesetih let. To so skladbe Deana Martina, Franka Sinatre, Raya Charlesa, Elvisa Presleyja in drugih avtorjev in izvajalcev. Seveda smo jih priredili po svoje. Kmalu bomo ta res poseben projekt predstavili javnosti,« je sklenil Rok. Pri omenjenem projektu se je skupini pridružil klaviaturist Samo Podbrežnik.

INVITE

Boštjan Bračič; vokalist in kitara

Miran Hercog; kitara, spremljevalni vokal

Boštjan Bračko; bas kitara

Martin Grajfoner; bobni

Rok Pestiček; kitara, spremljevalni vokal

Samo Podbrežnik; klaviature

 

Objavljeno: 17.05.2010 09:37 (Slovenske Novice)

Avtor: Andrej Predin