o knjizi

akustika prostorija

zvučnici

pojačala

spojni kabeli

mjerenja

pitanja i odgovori

Links

Site Map

DIY čujno bolji zvučnički kabel

DIY čujno bolji mrežni kabel

DIY čujno bolji interkonekt kabel

Linkovi o kabelima

Linkovi o kabelima

Čistoća mreže 220V

| Home Hr | Site Map Hr | English | Contact Us |

MREŽNI KABELI AUDIO UREĐAJA

Kako napraviti čujno bolji mrežni kabel ?

Uvod

U raznim člancima i na popularnim usenet konferencijama, čak i danas možemo se susresti sa stajalištima prema kojima zvučnički kabeli nemaju nikakvog utjecaja na zvuk audio sustava. O tome smo već pisali u članku "Zvučnički spojni kablovi", kojega su napravili mnogi audiofila u svijetu i svoja zapažanja objavili na webu. Vidi npr.

http://www.audioreview.com/reviews/Speaker/product_8383.shtml

ili

http://www.mail-archive.com/copycard@master.slon.net/maillist.html#02558

Međutim, danas ćemo se pozabaviti jednom, možemo slobodno reći, još čudnijom audio zvjerkom, a to su mrežni kabeli. Priznat ću da kada sam prvi put čuo za specijalne mrežne kablove - gotovo sam se nasmijao, a posebno me razveselila njihova cijena, koja je bila u razini audio uređaja srednjeg ranga. Međutim, primijetio sam da bi u tome moglo biti nečeg.

Poznanik mi je jednom rekao: "Od elektrocentrale do stana svakog audiofila može postojati udaljenost i do 1000 kilometara (kod nas je reda ~100 km ili manje), na tome putu nalaze se rasklopna postrojenje i transformatorske stanice i ti mi tvrdiš da će upravo posljednji metar kabela od utičnice na zidu, do audio uređaja, čujno promijeniti zvuk i to na bolje ?!

Moj odgovor je bio javan, jasan i glasan: upravo tako, posljednji metar mrežnog kabela od utičnice na zidu do audio uređaja može bitno promijeniti zvuk sustava i to na bolje ili na gore. Međutim, imate li sustav prosječne ili ispodprosječne vrijednosti, te promjene će biti manje čujne, na vrhunskom sustavu primijetit će se i te kako. Efekt može biti ogromno poboljšanje.

Poznato je iz teorije električnih mreža i telekomunikacija da svi kablovi mogu u sustave unijeti šum i smetnje ili mogu djelovati kao filter pa promijeniti frekvencijski odziv sustava. Pored navedenog, kabeli mogu promijeniti amplitudu signala, atenuirati signala ili izazvati osciliranje sustava na koji su priključeni. Uzmemo li u obzir i priključke kablova, situacija koja nastaje može se dodatno pogoršati. Mehanički loši ili oksidirani priključci mogu unijeti nelinearnosti koje su uzrok izobličenja.

Sa naučnog stajališta i stručnog iskustva potpuno je jasno da su kablovi uzrok razlike u zvuku - bilo da je riječ o interkonektima, zvučničkim kabelima ili mrežnim kabelima kojim se audio uređaji napajaju. Uzrok tome su temeljne električne pojave i efekti koji su njihova posljedica, a koje smo već obradili u članku o "Zvučničkim spojnim kabelima". Naravno, moramo naglasiti i da su efekti egzotičnih materijala, različitih načina upredanja i použavanja spojnih kabela (vidjet ćemo što to znači malo kasnije) do sada u cijelosti neispitani, ali ipak su poznati neki efekti. Općenito možemo reći da razlike u zvuku mogu biti vrlo male, ali i te kako zamjetne. Jedino pravilo je da ih iskušate sami i uvjerite se koje vam se čine bolje u vašem audio sustavu.

Prije nego pokušamo objasniti "zašto" i "kako", te opišemo, nevjerojatnu jednostavnu konstrukciju, neshvatljivo jeftinog i čujno (naglašavam još jednom "čujno") boljeg mrežnog spojnog kabela, dat ćemo neke sigurnosne napomene.

Upozorenje

1. Mrežni napon dodira može biti smrtonosan !

2. Pogreške u izradi mogu dovesti do oštećenja, uređaja ili električnih instalacija u stanu !

3. Pristupite li izradi ovdje opisanih mrežnih kablova strogo se pridržavajte uputstava !

4. Prije spajanja na mrežu obvezno povjerite kontrolu izrade kvalificiranoj osobi elektrotehničke struke !

5. Ako koristite ovdje opisane električne spojne kablove i filtere, osobno je na vama sva odgovornost po pitanju zaštite od napona dodira i zaštite od požara !

6. AUTOR ovog članka nema nikakvu odgovornost i neće prihvatiti nikakvu odgovornost za štetu koja može nastati životima, zdravlju ili vlasništvu pri izradi i uporabi ovdje opisanog mrežnog kabela !

Što je upredanje, a što použavanje?

Použavanje ili sukanje je postupak kojim se više golih ili izoliranih žica - elemenata ili od njih napravljenih grupa, jedne s drugima usuču, tvoreći kabelsko "uže". Svaki pojedini element konstrukcije spiralno okružuje elemente ispod sebe tako da je stvarna duljina svakog elementa duža od tako proizvedenog kabelskog užeta. Použavati se može najmanje dva ili više elemenata. Na slici je stvar jasnija, použena su 3 elementa:

 

Simetrični vodovi kabela sastoje se od dva međusobno jednaka upredena izolirana vodiča koji su unutar jedne grupe upredanja postavljeni simetrično. izolacija vodiča određuje razmak, a time i dielektrična konstanta. Upredanjem dvaju izoliranih vodiča dobije se tzv. parica - poznata iz telekomunikacija. Upredanjem vodiča ili kabela postiže se bolje iskorištenje presjeka kablova u konstrukcijskom smislu i zaštita od smetnji. Osim "parice" postoje još i "četvorke", "osmerci", "zvjezdaste četvorke", a posebno je interesantna tzv. "Dieselhorst-Martineova četvorka" sastavljena od dviju parica različitog koraka upredanja. Električni krugovi, uslijed geometrije vodiča postaju raspregnuti, tj. uslijed geometrije i iz toga proizašlih oblika elektromagnetskih polja, električni krugovi imaju međusobno manji utjecaj, dok se ujedno poništavaju inducirane smetnje. Dakle, možemo zaključiti da upredeni mrežni kabel djeluje kao filter za inducirane smetnje.

Petlje uzemljenja

Prema teoretskoj fizici, u petlji od vodljivog materijala smještenoj u području s promjenjivim elektromagnetskim poljem inducirat će se napon. govorimo li o audio tehnici, svi kablovi koje koristite, nalaze se u električki promjenjivom magnetskom polju i u njima se generiraju štetni naponi smetnji. Nadalje, uređaji koji zahtijevaju velike struje pri radu, kao npr. pojačala snage, trebaju biti uzemljeni, kako bi se korisnici osigurali od napona dodira u slučaju kvara ili proboja izolacije. Svatko mrežna utičnica sa zaštitnim kontaktom (tzv. šuko utičnica) ima zaštitni kontakt koji je priključen na temeljni uzemljivač objekta. Zbog toga svi električni uređaji u stanu koji koriste šuko utičnice također su zvjezdasto povezani na zajedničku točku na potencijalu zemlje. U principu tu ne mogu nastati problemi jer je sve zvjezdasto spojeno na isti potencijal putem zaštitnog vodiča.

Izrada kabela

Moji prijatelji i ja izradili smo na desetke mrežnih kablova čiju ćemo konstrukciju opisati. Za izradu kabela potrebno je nabaviti kabelski utikač 16A/250V. Pri kupnji obratite pozornost na uvodnicu koja mora biti minimalnog promjera 15mm. Ako na uređaju na kojem namjeravate zamijeniti mrežni kabel imate IEC šasijski utikač, trebati nabaviti još i kabelsku utičnicu 16A/250V. Nju je malo teže nabaviti ali ipak se u specijaliziranim trgovinama da nabaviti. Od kablova nađite kabel promjera 1x 0.5 - 0.75 mm2 dužine cca. 10 m. Ovdje je vrlo važna izolacija koja mora biti od silikona - onda kabel ima u oznaci slovo S ili izolaciju od politetrafluoretana - oznaka je PTFE. Kabel izrežite u 9 jednakih komada i podijelite ih u 3 grupe po tri komada. Svaku grupu od tri komada kabela upletite u pletenicu, a zatim tri, tako dobivene pletenice uz pomoć bušilice s promjenjivom regulacijom broja okretaja usučite u vrlo gustu spiralu. Pri usukivanju dobro nategnite kabel. Nakon što ste kabel usukali provucite ga kroz termo bužir i industrijskim fenom stisnite bužir kako bi ste se osigurali od odmotavanja kabela i kako bi mu se što više povećala čvrstoća. Provlačenje kroz bužir najlakše ćete izvesti provučete li kroz bužir, prvo npr. golu bakrenu žicu promjera 0.8 do 1.5mm, pa sa njom zakačite mrežni spojni kabel i provučete.

Krajevi se spajaju tako da od svake od postojeće 3 pletenice (3 upredena elementa) uzmete po jedan završetak i spojite zajedno. Ovdje uz pomoć instrumenta pazite da na početku i kraju kabela budu iste niti. Rad će vam biti olakšan ako konstrukciju izvedete s tri boje izolacije. Nažalost, kada sam ja nabavljao kabel odgovarajuću kakvoću izolacije pronašao sam samo u jednoj boji - kako vidite na slikama, ali to pri radu nije predstavljalo problem.

Nakon toga montirajte kabelski utikač i IEC utičnicu za uređaje.

Instrumentom za provjeru otpora izolacije provjerite kabel prije upotrebe i prisjetite se sigurnosnih napomena s početka ovog članka !

Naravno, i za sve izvore zvučnog signala ili spoj pretpojačala i pojačala snage uporabite sličan kabel. Za maksimalni efekt napravite ih u točnim dužinama tako da ih nije potrebno namatati. Ovdje prikazani kabel povezuje pojačalo snage sa pretpojačalom (što je prikazano na siteu http://cyclopeaudio.tripod.com).

 

ZAKLJUČAK

Iz već navedenih sigurnosnih razloga neophodno je da dobar mrežni kabel ima dvostruku izolaciju i vrlo robusnu konstrukciju. Također je potrebna visoka kakvoća vodiča, njihov presjek dovoljan za potrebnu struju, kao i vrhunska izolacija u odnosu na dielektrički faktor i polarizaciju. Tu ne dolazi u obzir PVC izolacija. Upredanje i použavanje individualnih kablova također može značajno smanjiti radio frekvencijske smetnje. Uz sve nabrojene, presjek kabela mora biti takav da se može bez problema montirati u standardnu 16A utičnicu i priključak.

Što se tiče kabelskih priključnica i priključka sasvim će zadovoljiti standardni utikač sa zaštitnim kontaktom (tzv. šuko) 16A/250V, a na drugoj strani ili će te krajeve zalemiti direktno na za to određeno mjesto postojećeg pojačala ili će te završetak kabela terminirati kabelskom utičnicom 10/16A 250V. Pri kupnji, obratite pozornost na promjer uvodnice u utikač i kabelsku utičnicu.

S ovako izrađenim kabelom morali bi osjetiti u prvom redu niži šum. Bez priključenog signala, okrenite potenciometar sustava na maksimum s i bez ovog mrežnog kabela. S ovim kabelom šum je (koji je već vrlo niske razine) još tiši. Smanjite razinu potenciometra za glasnoću i poslušajte omiljenu glazbu: bas je znatno čvršći i definiraniji, a trebali bi osjetiti i izraženiju definiciju srednjih tonova i jasnoću visokih.

Prije, nego se počnete buniti, da tako nešto nije moguće, isprobajte opisani kabel - koštat će vas oko 45 kuna. Efekt će biti izraženiji što je sustav kvalitetniji, a struja potrošnje pojačala viša, međutim prvi efekti evidentni su već i pri strujama mirovanja.

Kao završnu napomenu, naglasili bi da se u mnogim člancima bilo na webu ili u časopisima, preporučavaju zvučnički kabeli kao mrežni kablovi. Zapamtite da ni u kojem slučaju ne smijete koristiti zvučničke kabele opisane u članku "Zvučnički spojni kabeli" kao mrežne spojne kabele. Tako izrađeni vodovi, tipa TM, ne udovoljavaju sigurnosnim propisima i nisu namijenjeni za napon od 220V niti za primjenu kod prijenosnih trošila.

| Home Hr | Site Map Hr | English | Contact Us |