o knjizi

akustika prostorija

zvučnici

pojačala

spojni kabeli

mjerenja

pitanja i odgovori

Links

Sitemap

HOME

Uho, zvučnici i čujnost faze

English

Čistoća mreže 220V

Ozvučenje multimedijalne sale i Dolby Surround kina

Opći postupak spajanja elektroakustičkih uređaja i zaštita od prenapona (I, II, III dio)

Pro News

HiFi News

Zanimljivi linkovi

Listening vs. Measurement

Linkovi o akustici prostorija

Kakvoća zvuka Top-End audio sustava i multimedije pri variranju napona mreže

  • Činjenica: elektroprivreda nije u stanju isporučiti potrošačima stalan napon 220V

 

 

 

  • Činjenica: prosječni korisnik mulitimedije ima mjesečno do 120 problema usljed nepravilnosti mreže

 

 

 

 

 

 

  • Činjenica: smetnje uzrokuju električni uređaji, prirodne pojave ali i distributeri električne enrgije

 

 

 

 

 

  • zaštita može biti osnovna i složena

 

 

 

 

  • zaštitne mjere su filteri naponskih tranzijenata i mrežni regulatori i stabilizatori

Jedna od realnosti doba u kojem živimo je ta da elektroprivreda nije u stanju potrošačima isporučiti čist i stalan napon 220 V, frekvencije 50 Hz koji je neophodan za točan i pouzdan rad sofisticiranim elektroničkim napravama kao što su računala ili TOP-END audio sustavi.

Složene studije poznatih tvrtki, kao npr. studija IBM, pokazala je da prosječni korisnik računala ima u prosjeku 120 problema mjesečno. U 55% slučajeva to su posljedice smetnji mrežnog napona, 11 % posljedice olujnog vremena, 8% požari i eksplozije, 8% posljedice prolijevanja vode kave i sokova po računalu, 6% potresi, 3% ljudski faktor virusi i namjerne sabotaže te 9% ostali uzroci.

Efekti nepravilnog mrežnog napona uzrokuju jednostavne probleme od "zamrzavanja" tipkovnice kada računalo ne reagira ni na jednu naredbu tipkovnicom preko oštećenja hardwarea do sagorijevanja matičnih ploča.

Na kućnom mrežnom priključku trebao bi biti napon 220V frekvencije 50 Hz uz dozvoljena odstupanja međutim u slučaju udara groma u neposrednoj blizini naponski impuls vrlo visoke vrijednosti trenutno se počne širiti telefonskom i električnom mrežom. Prve žrtve takvog impulsa obično su modemi ili matične ploče. Prvo sagorijevaju čipovi uz posljedicu gubitka svih ili mnogih podataka. Vlasnicima TOP-END uređaja situacija je mnogo gora. Računala su praktički neosjetljiva na niske razine promjena napona napajanja. Npr. računalu je potpuno "svejedno" radi li pri naponu od 220V ili 170V. Međutim, TOP-END uređaji drastično će promjeniti karakteristike pri promjeni mrežnog napona.

Za tipičnog korisnika računala i elektroakustičkog sustava najveći izvor problema nastaje u stanu pa ćemo proanalizirati neke od mogućih smetnji.

Kada vlasnik novog računala ili TOP-END audio sustava donese uređaj u stan često ustanovi da novi prostor ne odgovara uređajima. U kućnom uredu postoje uređaji koji generiraju smetnje npr. laserski printeri. Stariji modeli laserskih printera pri radu znaju povući trenutne visoke struje pa tako uzrokovati pad napona na priključenim potrošačima.

U kupaonici kućni fenovi i haube za sušenje kose mogu uzrokovati smetnje a strojevi za pranje rublja (posebno u režimu sušenja) uzrokuju padove napona. U kuhinji mikrovalne pećnice i mikseri uzrokuju smetnje mrežnom naponu koji dolazi do računala. U dnevnoj sobi upotreba usisivača za prašinu izaziva povremene kratkotrajne padove napona. U podrumu grijači vode i odvlaživači stvaraju smetnje, a u radionici ili garaži primjena malih alata (bušilice cirkulari ubodne pile) može izazvati smetnje.

Previsoki naponi na mreži kao i neki drugi razlozi uzrokuju primjenu zaštitnih mjera od strane distributera električne energije koje smanjuju visoki napon na mreži. Ovaj proces ne može se provesti trenutno nego dolazi do varijacija u mrežnom naponu. Osim primjene zaštitnih mjera od strane distributera razna ukapčanja i iskapčanja velikih i induktivnih potrošača uzrokuju smetnje u mreži. To možemo lako primijetiti u večernjim satima jer se često mijenja intenzitet rasvjete (kažemo da žmirkaju žarulje). Ako napon padne vrlo nisko i takvo stanje potraje nekoliko 100 ms lako može doći do oštećenja tvrdog diska, a u svim slučajevima momentalno se gube svi podaci pohranjeni u cache memoriji. Posebno je opasno brisanja FAT (file allocation table) što dovodi do neupotrebljivosti hard diska iako su na njemu podaci sačuvani.

Prije nego poduzmemo bilo kakvu akciju moramo znati odgovor na pitanje koliki je realan iznos zaštite kojeg zahtjeva naše multimedijalno računalo ili elektroakustički sustav?

Zaštita računala može biti osnovna i složena. Osnovna zaštita sastoji se u primjeni filtera za naponske tranzijente koji se obvezno moraju postaviti kako na mrežnom dijelu napajanja tako i na vodovima za prijenos podataka (serijski, mrežni, telefonski). Varijacije mrežnog napajanja otklanjaju se mrežnim regulatorima i stabilizatorima napona a prekidi mrežnog naajanja otklanjaju se primjenom uređaja besprekidnog napajanja (UPS backup).

Elektroakustički sustavi zahtijevaju različit pristup jer se rješenja za računala ne mogu s uspjehom primjeniti na pojačala. Za najviše sonične rezultate, ovdje je u prvom redu potrebno odvojiti fazu napajanja elektroakustičkog sustava od ostale mreže u stanu. Naponske linije trebaju imaju dovoljan presjek uz zaštitu automatskim osiguračima, a nikako rastalnim tipovima. Pored toga potrebno je izvesti vrlo kvalitetno uzemljenje mreže. Međutim i sve te, ponekad vrlo skupe intervencije, ne mogu spriječiti čujnost akcija koje poduzimaju distributeri elektroenergije. Jednostavnim rječnikom, postoje dani kad elektroakustički sustav svira loše...

Na tržištu postoji veliki broj uređaja za zaštitu odaberite pravi i zaštitite vašu vrijednu multimediju i TOP-END elektroakustički sustav prije nego bude kasno. U posljednjih nekoliko godina a posebno u novije doba najveća opasnost pouzdanoj primjeni multimedijskih računala nisu više nepouzdani prorami sa softwerskim bugovima, kvarovi na računalnoj elektronici ili spori računarski sustavi. Danas su to problemi s mrežnim napajanjem 220V. Probleme kompatibilnosti računarskog sustava i periferije rješava "Plug and Play" tako da problemi s mrežnim napajanjem ostaju najveća i najozbiljnija smetnja korisnicima pri uporabi multimedijskih računala. Uz sve navedeno taj problem je neizbježan i mnogo je veća mogućnost da dobijete na lotu nego da vam se ne jave problemi pri radu s računalom zbog mrežnih smetnji ili da ne čujete štetne zvučne efekte pri reprodukciji TOP-END elektroakustičkim sustavom.

| Home Hr | Site Map Hr | English | Contact Us |