o knjizi

akustika prostorija

zvučnici

pojačala

spojni kabeli

mjerenja

pitanja i odgovori

Links

Site Map

Q&A 1

Rješavanje problema akustike prostorije programom AcousticX, Modifikacija Scaan Morel sustava, Linkovi na software za akustiku...

Q&A 2

Konstrukcija subwoofera programom Speakershop, izračunavanje T-S parametera...

Q&A 3

Hedlund horn, razne teme sa konferencija i upiti posjetitelja...

Q&A 4

Samogradnja pojačala snage, linkovi na pretpojačala i pojačala, stalci za kablove, soft clip itd…

Q&A 5

Proračun subwoofera, podešavanje razglasnog sustava, podešavanje akustike prostorije, aktivna amplifikacija…

 

 

U posljednje vrijeme primio sam više e-maila u kojima su postavljena pitanja o akustici prostorija, zvučnicima, pojačalima i spojnim kabelima. Pitanja su došla iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, pa i izvan Europe. Naši posjetitelji odgovore na najzanimljivija pitanja mogu naći ovdje. Svoje pitanje lako će prepoznati, iako sam ih nešto skratio, a imena sam im naveo samo inicijalima. Nadam se da će posjetitelji shvatiti kako nisam u mogućnosti odgovoriti baš na sva postavljena pitanja...Posebno se zahvaljujemo gosp. . . koji nam je poslao EXCELL program za proračun zvučničkih kutija koji je sam izradio prema knjizi AKUSTIKA PROSTORIJA, kao i više zanimljivih site-ova sa mogućnošću DOWNLOAD-a akustičkih programa.

 

Pitanje:

From: e....d...@pu.tel.hr>

Subject: Samogradnja zvučnika sa Scan-Speak jedinicama

Date: Sat, 4 Mar 2000 19:28:06

 

Poštovani gospodine Bilan,

Jednostavno, moj problem je izbor kablova za interno ožičenje zvučnih kutija. Kutije su samostojeće cca 50 litara, Projekt je pod imenom Natural Tower objavljen u Speaker Builder-ovom specijalnom izdanju Loudspeaker Project's #1. Korišteni su driveri Scan-Speak, i to dva 18W8545 i jedan D2905/9900 (revelator). Vjerojatno vam je projekt poznat pa neću puno o tome.

Moje izmjene od originala su:

# sve su stranice debljine 3 cm, prednja 6 cm MDF (unutarnji volumen kutije je ostao isti ! )

# iznutra sam sve stranice obložio sa mekom katranskom ljepenkom (građevinarska) - ukupna debljina katrana 1-1,2 cm

# kondenzatori u skretnici - svi MKP, a ispred visokotonca SN MKP

# zavojnice motane na zraku 1,4 mm OFC bakar

# bi-wiring pozlaćeni konektori

Problem je koje kablove koristiti za interno ožičenje. Zato trebam vaš savjet. Ukoliko vam je taj projekt poznat rado bi čuo vaše mišljenje o njemu, i pokoji dodatni savjet.

Unaprijed vam se zahvaljujem,

. 

 

Odgovor:

 

Poštovani gosp.,

Više o temama koje vas zanimaju možete doznati na stranicama:

vodovi.htm

mecon.htm

sistem1.htm

Ukoliko mi pošaljete više informacija o vašem projektu rado ću ga komentirati...Mislim da se radi o d'Appolito konfiguraciji kao na slici. Obratite pozornost kako optimalnu karakteristiku zvučnika u konfiguraciji s dva vertikalno postavljena zvučnika, kao što je d'Appolito, možete postići isključivo posebno konstruiranim skretnicama. To područje je mnogo značajnije od izbora kablova unutrašnjeg ožičenja.

 

Pitanje:

From: ...

To: Ozren_Bilan@rocketmail.com

Subject: Pitanje čitatelja

 

Nedavno sam kupio vašu knjigu "Akustika Prostorija" i jako me je oduševila. Uzeo sam si za zadatak da ću projektirati bass refleks kutiju.

U vašoj knjizi na strani 236/237 napisane su relacije za proračun kutije. Preko tih relacija probao sam proračunati parametre za vas zadani slučaj i većinu vrijednosti sam dobio, jedino se razlikuje frekvencijski odziv.

Molim vas da mi objasnite kako ste došli do onog frekvencijskog odziva u knjizi i kojim formulama kako bi proračun za moj zvučnik bio to točniji.

Poslao sam i proračun za vas zadani slučaj u Excelu da vidite koje vrijednosti dobivam i gdje eventualno griješim.

Unaprijed hvala,

Z. M.

 

Odgovor:

Poštovani gosp.,

Zahvaljujem na vašem e-mailu i oduševljenju knjigom akustika prostorija. Nažalost, u knjizi je tiskarska greška koja vam je zadala probleme, jer su relacije točne i sa njima sam izračunao veliki broj zvučnika. U izrazu za frekvencijski odziv /R/= 20 log (.... cijeli nazivnik (u uglatim zagradama) treba biti pod drugim korijenom, sto u knjizi nije otisnuto. Osobno sam koristio ovu jednadžbu i daje vrlo dobre rezultate ali uglata zagrada treba biti na eksponent 1/2.

Jednadžbe o kojima je riječ razvili su JBL i Sveučilište u Sydneyu još prije 1980 godine i prilagođene su korištenju za programabilne džepne kalkulatore i kako je naglašeno u uvodu to su aproksimacijske jednadžbe ali s vrlo visokom točnošću. Koeficijenti A,B....itd dobijeni su tzv. postupkom curve fitting.

Nadam se da će te sada dobiti točne rezultate. U svakom slučaju za proračun zvučnika preporučio bih vam programe kao sto je Speakershop ili slični, a jednostavnije verzije programa za proračun zvučnika možete prebaciti na računalo sa mojih stranica.

Zahvaljujem vam još jednom na interesu i što ste otkrili tiskarsku grešku.

 

Pitanje:

Date: Tue, 22 Feb 2000 09:31:37 +0100 (MET)

From: . .

Poštovani gospodine Bilan,

Javljam vam se ponovo nakon vaših naputaka da pokušam skinuti programe za proračun Bass Reflex kutije sa vaših stranica.

Na vašim stranicama <compbox.htm> nisam uspio naći program za proračun. Isto vas upozoravam da nisam mogao stranicama pristupiti na napisanu adresu http://ozren_bilan.tripod.com , već preko mirror site-a. Kako nisam uspio naći programe za proračun na vašoj stranici malo sam pretraživao web i našao par stranica na kojoj se mogu skinuti shareware programi za proračun zvučničkih kutija (medu njima je i program BoxPlot koji ste spomenuli u knjizi).

http://members.tripod.com/nightstormer/software.htm

http://www.sistec.com.ar/audio.htm

Nadam se da ću time pomoći i ostalim čitateljima.

Drugi dio e-maila zamolio bih vas za uslugu ako bi mogli pogledati moj proračun napravljen pomoću BoxPlota. Radi se o ozvučenju auta. Imam zvučnik od PowerAmpera BW10: od parametra što sam uspio saznati:

Rezonantna frekvencija 45 Hz

Ekvivalentna zapremina 65 lit.

Ukupni Q faktor zvučnika 0,45

Promjer zvučnika 10" = 25,4 cm

Max. const. snaga 150 W

Impedancija zvučnika 4 ohm

osjetljivost 90 dB/Wm

Ovaj zvučnik bi trebao ići u kutiju i biti pokretan sa pojačalom Poweramper Q450X koje je već instalirano u auto. Za ovaj zvučnik imam na raspolaganju još 100W sto smatram sasvim dovoljno.

Prema dimenzijama prtljažnika odlučio sam se za izradu kompletne kutije koja bi se ako zatreba mogla izvaditi iz prtljažnika zbog povećanja prostora. Dimenzije prtljažnika odredile su veličinu kutije koja će biti trapezoidnog oblika: Baza kutije trapez: šira stranica 100 cm, uza 88 cm i visina baze 58 cm. Visina kutije je maksimalno 19 cm

Ovakvim dimenzijama dobivam maksimalni volumen od 103,58 lit., ali ako je kutija napravljena od medijapana debljine 2 cm aktivni volumen se smanji na 72,9 lit. Sa ovim zadanim volumenom išao sam na prilagođavanje kutije i odlučio sam se na Čebiševljevo prilagođenje 4. reda sa parametrima

fb/fs = 0,93

Vb/Vs = 0,948

S ovim prilagođenjem trebam volumen kutije 68,57 lit., ali uvijek treba uzeti malo veću kutiju zbog volumena koji zauzima zvučnik i ukrućenja. Tako da volumen od 72,9 lit. će biti potreban. Vent će biti okrugli promjera 10 cm i dužine 12,34 cm (dobiveno iz programa), ali se može eventualno promijeniti ako ne nađem cijev pravog promjera. Ovakva kutija je ugođena na 42 Hz (dobiveno iz programa), a na 32 Hz je odziv -10 dB.

Molim vas ako mi možete potvrditi zadani proračun za moju kutiju kako ne bih bio kasnije razočaran. Kojim materijalom bi mogao izvana obložiti kutiju, a da ga mogu lako naći?

Hvala unaprijed,

.

 

Odgovor:

Poštovani gosp,

Zahvaljujem na vašem mailu i odgovaram vam redom:

- Kao što ste vjerojatno primjetili 20.01. sam postavio nove stranice i na njima više nema programa za download koji su prije postojali, ali sam stavio stranicu

links.htm

sa koje možete doći na stranice s downloadom.

- Bez problema dolazim na stranicu compbox.htm pa mogu zaključiti da ste je posjećivali u vrijeme dok još nije bila postavljena na tripod, nego samo na xoom serveru.

- Box plot je zgodan i jednostavan program, međutim i dalje vam savjetujem da koristite SpeakerShop (firme JBL) ili Danski program (autor: Nils Norby) pod imenom CAAD (sad mu je cijena vrlo niska). Izracunate vrijednosti su uvijek aproksimacija i u svakom slučaju trebali bi ih provjeriti u praksi ili se držite uputstva proizvođača. Zvučnik BW 10 mi nije poznat.

Čini mi se da Power Amper zastupa firma Sunflower iz Rijeke. Gospoda iz te firme imaju vrlo kvalitetne uređaje i vrlo dobro se razumiju u akustiku te mislim da će vam dati mnogo vise podataka o tom zvučniku i pripadajućoj kutiji. U svakom slučaju, pročitajte i tekst uz tablicu s mogućim prilagođenjima na strani "Pitanja i odgovori 1"

- Što se tiče izrade kutije, preporučio bih vam članak o izradi kutija: mecon.htm

- Uobičajeno je auto kutije obložiti nekim materijalom kao što je obloga prtljažnog prostora - ako je taj materijal nešto deblji može imati i nekog akustičkog efekta inače stvar je jedino u kozmetici.

- Obratite pozornost kako u automobilu nastaje efekt tzv. "tlačne komore" pa se na niskim i najnižim frekvencijama mogu realizirati vrlo visoki zvučni tlakovi uslijed male zapremnine kabine, a to može vrlo štetno djelovati na sluh. U tako maloj zapremnini niske frekvencije bit će mnogo istaknutije nego što to pokazuje proračun. Dakle, ne bi trebalo ići na što niži odziv (veću kutiju), nego više pozornosti posvetite brzini odziva.

- Šaljem vam e-mailom program loud30.zip Odzipajte file i prvo pročitajte uputstvo u Wordu.

- Finalna napomena: Bilo bi zgodno da korigirate vas EXCELL program i da ga postavimo na internetu kao vas izvorni uradak jer mislim da ima potencijala za brze proračune. Možda, da auto zvučnike izračunate u njemu kao demo...?

S poštovanjem

 

Gosp. Muzic je poslao program:

DOWNLOAD - PROGRAM ZA PRORAČUN ZVUČNIKA

Autor: Zoran Muzic prema knjizi AKUSTIKA PROSTORIJA

Zahvaljujemo gosp. koji je rado poslao vrlo zanimljivi program za proračun zvučnika u Excellu koji je sam izradio. Malo sam izmjenio design.

Program možete otvoriti ovdje. (kliknite na riječ ovdje.)

 

Pitanje:

From: <i..._s...j@hotmail.com>

Subject: Vprasanje

Date: Wed, 26 Jan 2000 11:01:25 CET

Spostovani,

Na zacetku se vam zahvaljujem na vasem odgovoru glede akustike. Vi ste mi predlagali da ce znam naj grem sam delati ojacevalec. Namrec jaz sem sel delat IGBT ojacevalec, kateri je bil eden izmed vasih predlogov. Sam se.ukvarjam z hobi elektroniko, moram reci da sem nad tem zelo vadusen,sicer pa sem tudi po poklicu elektrotehnik. Izdelano imam ze ploscico in.kupljene transformatorje toroide, jaz sem dal malo mocnejse, namesto 225va sem.dal 300va. Ker vam verjamem da je ojacevalec vrhunske kvalitete in tudi po literaturi videc je opaziti da sodi v sam vrh. Mene namrec muci to da ne vem kaksne kondenzatorje in upore, posebej kondenzatoje bi uporabil, na vasi strani sem prebral da je zvok zelo odvisen od kondenzatorjev. Ce mi lahko spet pomagate bi vas prosil za nasvet glede materiala, rad bi da ta ojacevalec izpade res vrhunsko. Ali je vazno da je nula(O) skupna v eni tocki. Kaj je bolje da je gladilni trafo eden ali vec malih. Kaksna je najboljsa razporeditev ploscic, kondenzatorjev, delaya in trafotov v ohisju. Prav bi mi prisel tudi kaksen skriti nasvet avdiofilski.

s spostovanjem !

I. S. el.teh

 

Odgovor:

Poštovani gosp.

Zahvaljujem Vam na interesu za knjigu i strane AKUSTIKA PROSTORIJA.

Čini mi se da ste izabrali dobru shemu i da nećete pogriješiti ako se u svemu pridržavate nacrta i uputa za sastavljanje.

Na mojoj strani o zvuku kondenzatora i o ispravljačima u High-Endu (kao i u knjizi AKUSTIKA PROSTORIJA, ali tu nešto opširnije) nalaze se dosta detaljne upute za izbor transformatora i kondenzatora i otpornika. Vrlo je važno da izaberete neinduktivne otpornike s minimalnim šumom, kao i da izaberete kvalitetne kondenzatore na putu signala. Rang lista po kvaliteti nalazi se na stranama. Danas se među raznim kvalitetnim pojačalima često koristi konfiguracija u kojoj su odvojeni ispravljači ulaznog stupnja pojačala snage i njegovog izlaznog dijela. Tada redovito ulazni dio tzv. front-end ima nešto viši napon naspajanja što omogućava realizaciju vrhunskih karakteristika. Centralno ili zvjezdasto uzemljenje također se koristi, ali preporučio bih vam da se pridržavate uputa autora po pitanju ožičenja i što se tiče rasporeda elemenata.

Nekoliko takvih pojačala izradilo je više mojih poznanika amatera i onih koji se bave serijskom izradom i rade jako dobro, možda i najbolje od svih popularnih shema.

Ne znam kakvi bi vam audiofilski savjet dao - u principu tu nema tajni. Ako naiđete na neki konkretan problem pri konstrukciji javite se, ako budem znao rado ću vam odgovoriti.

Dosta detalja imate na Giesberts-ovoj adresi:

http://cybersake.www.cistron.nl/index.html pogledajte IGBT.

Dodatne informacije i rješavanja problema izrade pojačala možete vidjeti u poglavlju 7. knjige AKUSTIKA PROSTORIJA na strani 342

Mnogo uspjeha u radu i dobar zvuk.

 

 

Pitanje:

From: <h...h...3@os.tel.hr>

Subject: Uzemljenje_pojačala

Date: Mon, 24 Jan 2000 22:54:05 +0100

Molim vas da mi odgovorite na slijedeće pitanje !

Posjedujem Receiver HK AVR 41 koji nema priključak za uzemljenje (za gramafon i sl. ).

Problem je slijedeći:

Receiver-ovo uzemljenje je preko minusa sa trafa. tj . vjerojatno sa gretza, jer nema razlike između minus signala i kučišta, a postoji razlika potencijala između uzemljenja u utičnici ( u zidu ) i kučišta receivera tj minusa ( oklopa ) i ako na recever spojim kompjuter pojavi se zujanje dosta čujno.

Problem se pojavljuje i kada spojim bilo koji uređaj koji je uzemljen sareceiverom. Kao i subwoofer ( H. O. Subactiv ) - koji je uzemljen preko šuko utikača (kao i kompjuter i monitor i sl. ) ? Kako to rješiti ?

Kada izoliram uzemljenje na šuko utikaču, sve je u redu, ali to nije zdravo za kompjuter (CMOS i ostalo ) te vas molim da mi nešto predložite.

Unaprijed Hvala !

H..._H...@yahoo.com

 

Odgovor:

Potrebno je provjeriti: razvodnu ploču, tip instalacije i zaštite pa tek onda uređaj.

1. Je li vam mrežna instalacija nulovana ili uzemljena?

2. Ako je uzemljena, imate li u ormariću s osiguračima FIDO sklopku?

(Dolaze li vam do šuko-utičnice u zidu dvije žice pa je postavljen mostić između nule i zaštitnog kontakta ili tri?

Također provjerite jesu li sve žice u utičnici ili razdjelnoj letvi dobro pritegnute!

AKO dolaze 3 žice:

Provjerite postoji li eventualni pad potencijala između 0 i zaštitnog kontakta uzemljenja na šuko-utičnici bez priključenih uređaja na mrežu?

Ako je odgovor: DA

Postoji mogućnost nekog neispravnog uređaja u vašem ili susjednom stanu po pitanju instalacije i opasnosti !!!

Ako je odgovor: NE

Pokušajte okrenuti šuko priključak nekog od uređaja za 180 stupnjeva... Nađite raspored utikača koji ne uzrokuje šum.

Ako ni to ne pomogne:

Svaki uređaj u sebi ima točku u kojoj se spajaju kućište uređaja (masa) sa uzemljenjem i 0 ispravljača. Ako je po propisima primjenjen šuko utikač masa uređaja mora biti spojena s zaštitnim kontaktom šuko utičnice. Međutim, nula ispravljača ne mora biti spojena s kućištem. Kada će biti manji šum morate odrediti pokusom. Neki uređaji imaju na poleđini mostić (GROUND LIFT) kojim se ova veza može uspostaviti ili raskinuti, a kod nekih uređaja ta se točka nalazi unutar uređaja. Neki put su spojene preko otpornika male vrijednosti.

U kojoj će situaciji biti manji šum može se odrediti isključivo pokusom i ne postoji čvrsto pravilo jer je stanje uvjetovano svim ostalim priključenim uređajima i stanjem instalacije.

Dakle, pod uvjetom potpuno ispravne električne instalacije i svih uređaja, kod vas nastaje zatvorena petlja uzemljenja kroz zaštitni kontakt šuko utičnice i dvostrukog spoja mase signala između različitih uređaja sustava. Pojednostavljeno: točka koja treba biti na potencijalu 0, nije na 0 jer postoji neki pad napona između dvije petlje uzemljenja. Na petlji uzemljenja nastaje pad napona koji se pridodaje korisnom signalu što uzrokuje šum. Rješenje je prekid spoja kućišta i 0 napajanja uređaja na receiveru.

Dodatne informacije i načine rješavanja problema nesimetričnih sustava možete vidjeti u knjizi AKUSTIKA PROSTORIJA na strani 351

 

Pitanje:

z...c...@ina.hr

Poštovani g. Bilan

Dozvolite da se predstavim. Zovem se M. F. i živim u Zagrebu. Do sada imao sam priliku kod prijatelja prelistati Vašu knjigu, i kao amateru sadržaj mi se čini odličnim (nadam se da ću imati priliku uskoro ju kupiti). Kao "zvukoljubac" isto sam i ljubitelj samogradnje. Posjedujem dva bas zvučnika navodim podatke iz originalne brošure):

- 200mm Mineral filled Homo Polimer Bass UNIT

- 87dB s.p.l. at 1m for 2.83V

- Piston Area 0.021 m

- Moving Mass 0.022 kg

- Unit resonance 32Hz (+-10%)

- Suspension Stiffness 900N/m

- Electromagnetic damping 14 Ns/m

- Mechanical damping 3.0 kg/s

- Magnet Flux 0.784 mWb

- Flux Density 1.26 Tesla

- Voice Coil Diametar 33mm

- Force factor 8.2 N/A

- D.C. Resistance 4.8 ohms +- 10%

- Linear Excursion +- 2 mm

Isti su proizvod firme Wharfedale. Pošto sam amater i u danim podacima ne vidim T/S parametre (osim rezonantne frekvencije), najljepše molim za pomoć. Da li se iz navedenih podatak mogu izračunati T/S parametri? Ako ne, da li se iz navedenih podataka može išta saznati o mogućnosti tih basova, odnosno da li postoje formule za proračun kutija bilo kojeg tipa na osnovi danih podataka? Moja prvotna ideja bila je upotreba tih jedinica u gradnji subwoofera u bandpassu u push-pull konfiguraciji. Nekoliko puta postavljao sam upite tvornici, ali bez ikakvog uspjeha (uvijek je odgovor bio da nemaju raspoložive izvore informacija). Za koji su tip kutije ti zvučnici eventualno dobri i kakve bi karakteristike dali? Unaprijed Vam se zahvaljujem M. F.

 

Odgovor:

Poštovani Gosp.,

Zahvaljujem na vašem mailu i pohvalama knjige.

Nisam čuo za zvučnike koje posjedujete ali sigurno bi se s njima moglo nešto dobro napraviti. Čini mi se da je firma Audio Centar zastupnik za Wharefedale u RH, možda bi vam oni mogli dati detaljnije informacije.

T-S parametre je lako izračunati iz dostavljenih podataka (dovoljno je poznavati mehaničku krutost ovjesa, pokretnu masu, mehanički otpor, električni otpor i faktor sile, ovdje smo zanemarili masu zračnog opterećenja). Pri tome obratite pozornost kako je mehanička krutost ovjesa sustava jednaka recipročnoj vrijednosti mehaničke elastičnosti i pazite na jedinice. (rezultati mogu biti i malo različiti od prikazanih ako se račun izvede za neku drugu temperaturu, jer o njoj ovisi brzina zvuka. Ovdje je c=345 m/s, a gustoća zraka 1.18 kg/m3)

Vas = r 0 c2 CMS = 68 litara

QMS = 2 P fS MMD / RMS = 1.47

QES = 2 P fS MMS RE / (B2L2) = 0.32

QTS = 0.26

Po parametrima zvučnik nije pogodan za kompresijske kutije, nego isključivo za bas refleks i band-pass. Međutim, ovisno o konstrukciji band-pass kutije dobije se sustav od 4 do 6 reda koji ima vrlo loš tranzijentni odziv. Od tri moguće konfiguracije komora i tri moguće konfiguracije spajanja zvučnika u band-passu (što daje 9 mogućih varijanti izvedbe) pazite da ne kopirate Bose konfiguraciju koja je patentno zaštićena, ako će te sustav serijski proizvoditi. US Patent No. 4,549,631 od 29.10.1985. štiti band-pass konstrukciju sa dva porta koja povezuje obje strane band-pass kutije sa vanjskim prostorom. Konstrukcija takvih kutija krši patentna prava firme Bose (Framingham, MA). Zvučnike obvezno postavite u protutaktni spoj kako bi poništili izobličenja parnih harmonika.

Evo jedno od mogućih klasičnih rješenja 4. reda s vašim zvučnicima. Širina pojasa subwoofera je oko 40 Hz. Amplitudni odziv je -3 dB na cca. 24 Hz, a grupno kašnjenje je max. oko 14 ms na nešto manje od 30 Hz. Subwoofer je relativno kompaktan s zapremninom cca. 40 + 10 litara. Naravno moguća su i mnoga druga i možda bolja rješenja, jer ne znam koje ćete zvučnike koristiti uz ovaj subwoofer.

Ne treba se potpuno pouzdati u ovako izračunate podatke zbog tolerancija pri proizvodnji koja su +/-10%, pa i veća. Zbog toga u svakom slučaju bih vam preporučio da pokušate sami izmjeriti zvučnike u ispitnoj kutiji. Tolerancija od +/-10% je vrlo nepovoljna za band pass jer u najnepovoljnijem slučaju razlika dva zvučnika može biti 20%. Za vrhunski rezultat zvučnici moraju biti 100% identični. Postupak mjerenja opisan je u više članaka, npr. "Mjerenje T-S parametara za sintezu zvučničkog sustava" (autor: Ozren Bilan, objavljeno u Elektrotehniški Vestnik, vol.53, br.1. Ljubljana 1986.) ili u mojoj knjizi Akustika prostorija, a postoje i mnoge druge knjige i članci koji bi vam mogli pomoći.

Ostali članci o zvučnicima koji bi vas mogli interesirati su:

"Mjerenje modula impedancije zvučnika" namijenjen je onima koji sami mjere i izrađuju zvučnike ili to žele naučiti. Ovdje će te osim postupaka za mjerenje zvučnika u nekoliko najpoznatijih programa, vidjeti i kako konstruirati prespojno polje za zvučnu karticu računala te kako izabrati optimalnu zvučnu karticu za mjerenja.

Novi članak "Studio monitor" namijenjen je svim onima koji se zanimaju za tehniku STUDIO MONITORA.

Popis 500 bas drivera i visokotonaca iz hifi domene. To su komponente od kojih je danas izrađena krema kreme Top-End zvučnika. Pogledajte na "Popis Top-End zvučnika"

Također, sa mojih stranica imate linkove na freeware software koji možete koristiti pri projektima zvučnika. Kada izmjerite T-S parametre, javite mi se i pomoći ću vam koliko mogu, u izradi kompenzacija i skretnice ili bandpass proračuna.

 

Pitanje

U Vašoj knjizi sam pročitao o zvučničkim vodovima i Vi za uniwiring predlažete dvostruku paricu (4x2 mm2) koja se može kupiti u svakoj trgovini za prodaju elektro opreme. E sad bas u svakoj se i ne može to nabaviti nego najčešće odgovor bude: "a ne držimo mi to, pogledajte u "Brmerkura" i u čuvenog Brmerkura uopće ne drže 4x2 mm2, nego imaju 4x1.5 mm2 (4.5 kn/m) i 4x2.5 mm2 (8.5 kn/m). Pa Vas pitam od ta dva izbora sto je bolje ? (ili tražiti po Hi-Fi shopovima, ali onda cijena eksponencijalno raste). Vrsta izolacije: jeli bolja gumena ili plastična ?

 

Odgovor

Ako piše 4x2mm2, zanemarite ono 2. Riječ je o promjeru 2mm ili AWG 12 ili površini malo većoj od 3mm2. Ovdje pripazite jer, koliko ja znam, postoji najmanje 6 normi u Anglosaksonskim zemljama kojima se označava presjek vodica, a navode se kao wire guide. To su American Wire Guide ili Brown & Sharpe, U.S. Steel wire, Birmingham Wire Guide, U.S. Standard, Standard Birmingham BG (različit od točke 3.), Imperial Standard Wire Guide. Svi su oni međusobno različiti. Preporučio bih Vam da koristite Hrvatske Norme koje su usklađene s IEC. Pokušajte s 2x2.5mm2. Najbolja izolacija je politetrafluoretilen ili silikon. Preporučujem vam, pogledajte na mojim Internet stranicama dodatne informacije vodovi.htm.

 

AWG

promjer

(mm)

površina

(mm2)

AWG

promjer

(mm)

površina (mm2)

AWG

promjer

(mm)

površina

(mm2)

6/0

14.73

170.30

10

2.59

5.27

25

0.455

0.163

5/0

13.12

135.10

11

2.30

4.15

26

0.405

0.128

4/0

11.68

107.20

12

2.05

3.31

27

0.361

0.102

3/0

10.40

85.00

13

1.83

2.63

28

0.321

0.0804

2/0

9.27

67.50

14

1.63

2.08

29

0.286

0.0646

0

8.25

53.40

15

1.45

1.65

30

0.255

0.0503

1

7.35

42.40

16

1.29

1.31

31

0.227

0.0400

2

6.54

33.60

17

1.15

1.04

32

0.202

0.0320

3

5.83

26.70

18

1.024

0.823

33

0.180

0.0252

4

5.19

21.20

19

0.912

0.653

34

0.160

0.0200

5

4.62

16.80

20

0.812

0.519

35

0.143

0.0161

6

4.11

13.30

21

0.723

0.412

36

0.127

0.0123

7

3.67

10.60

22

0.644

0.325

37

0.113

0.0100

8

3.26

8.35

23

0.573

0.259

38

0.101

0.00795

9

2.91

6.62

24

0.511

0.205

39

0.0897

0.00632

Pitanje:

Prilikom izabira voda za srednje i visoke frekvencije u biwiringu preporucili ste 20-30x0.5 mm2 flat kabel. Posto je taj kabel poprilično skup, ako vam treba 15 metara (35 kn/metar u Choteke). Može li se uzeti isti kabel nešto nižeg presjeka kao onaj za spajanje IDE tvrdog diska sa IDE kontrolerom ?

 

Odgovor:

Taj kabel je vrlo malog ukupnog presjeka pa ga ne preporučavam za vece snage. Ali ako imate pojačalo u klasi do 50W - 100W možete ga koristiti. Vrlo dobru kvalitetu zvuka, postići ćete s tzv. SCSI kabelom. Iskustveno vam mogu reci da najbolje zvuče kabeli sa vrlo velikim brojem individualno izoliranih vodica. Preporučujem, pogledajte na mojim Internet stranicama članak o zvučničkim kabelima na adresi:

vodovi.htm

Debeli kabeli u obliku 8 (osmice) s mnogo neizoliranih vodica zvuče najlošije - uvijek je primjetan gubitak transparencije. Njihov međuinduktivitet je vrlo visok i ne preporučujem ih ni u jednom audio sustavu (osim za bas sekciju u biwiringu). Presjek tada nije kritičan, možete uzeti i veći presjek.

 

Pitanje:

From: .

To: <Ozren_Bilan@rocketmail.com>

Subject: Ozren_Bilan@rocketmail.com

Date: Sat, 27 Nov 1999 07:04:54 +0100

Sa velikim zadovoljstvom pročitao sam pažljivo Vašu knjigu, " AKUSTIKA PROSTORIJA " (jedva sam došao do nje jer se u Sarajevu ne može nabaviti), te mogu reci da je to ubjedljivo najbolja knjiga koju sam imao u rukama na tu temu. Naime, shvatio sam da zvučnicki kablovi moraju biti prilagođeni zvučnicima i izlaznom pojačalu, ta kako nisam elektroničar molio bih Vas za savjet koje kablove u Velikoj Britaniji mogu nabaviti do cca 200 Funti. Posjedujem Infinity RS II, odnosno Krell KSA 100 mk II. Potrebna dužina kablova je 2x3m.

S poštovanjem

E. S. dipl. ing. arh.

71000 Sarajevo

 

Odgovor:

Zahvaljujem na pohvalama. Pravilno ste shvatili da svakom pojedinom zvučničkom sustavu trebaju biti prilagođeni zvučnički kabeli. Međutim, vrlo je teško znati modul impedancije svakog zvučničkog sustava, a još teže je izmjeriti modul impedancije svakog pojedinog kabela. U toj situaciji obično izabiremo kao dobar kabel onaj koji ima minimalan induktivit. Preporučujem pogledajte na mojim Internet stranicama članak o zvučničkim kabelima na adresi:

vodovi.htm

Konstrukcija kabela koja je opisana relativno je povoljna za kupnju, a mnogi moji prijatelji koriste ga već oko dvije godine i mnogo je bolji od nekih tzv. "zvučnih imena" na području izrade kabela. Možete probati i audio kabel od kabela za kompjutersko povezivanje koji je još jeftiniji. Uvijek odaberite kabel sa što više, najtanjih i individualno izoliranih žila. Ako vam se konstrukcija ne svidi, ponovo mi se javite.

 

Pitanje:

From: n.....k.......@st.tel.hr

Subject: pojačalo

Date: Mon, 27 Dec 1999 09:17:23 +0100

Poštovani gospodine Bilan, u vašoj knjizi " Akustika prostorija.... " na stranici 415-416 pišete o idealnom pojačalu. Ako nije problem, molio bih primjere za kvalitetna pojačala manje snage ( do 100 W ). Slušam (hi-fi) baroknu i komornu glazbu u prostoriji cca 35 m2. Hvala !

N. K., dipl.ing.građ.

 

Odgovor:

Poštovani Gosp.

Postoji veliki broj vrlo dobrih pojačala kako cijevnih tako i onih izrađenih u tranzistorskoj tehnici. Pretpostavljam da vas interesiraju tranzistorska pojačala?

Kad govorimo o pojačalima, trebate znati da postoji čitav niz različitih "projektantskih pristupa" problemu konstrukcije pojačala i njegovog sprezanja sa zvučnicima. U tim različitim pristupima u proteklih nekoliko desetljeća iskristalizirali su se neki spojevi zvučnika i pojačala koji su stekli "pravo na život" aklamacijom od strane velikog broja korisnika - valjda zbog "dobrog zvuka" kojeg proizvode.

Tako su poznate kombinacije nekih cijevnih pojačala i nekih elektrostatskih zvučnika, posebnih tranzistorskih tzv. high current pojačala i tzv. isobaric zvučnika, itd...Dakle, kad govorimo o pojačalima za neku vrhunsku kakvoću zvuka, uvijek pred sobom moramo zamisliti i sustav u kojem će on funkcionirati. To znaci da određeno pojačalo koje smo odabrali treba točno određenim tipom spojnih kabela spojiti na točno određene zvučnike za vrhunsku reprodukciju. Niste mi rekli, koje zvučnike koristite i koje spojne kabele.

Međutim, i da ste mi to rekli, nije moj običaj da preporučujem za kupnju bilo koje proizvode - takve preporuke možete pročitati na drugim mjestima. Zbog toga vam preporučujem, da ponesete u dućan neke od svojih omiljenih CD-ova ili ploča, te da na istim zvučnicima koje koristite kod kuće pokušate spojiti neko pojačalo koje vam se sviđa te da pažljivo poslušate zvuk kombinacije. Nitko bolje od vas ne zna što vam se najviše sviđa. Obratite pozornost na dobar zvuk nekih pojačala iz jedne nordijske zemlje.

Od onoga što ima za kupiti kod nas, čini mi se da i sami znate kakav je izbor u dućanima - dobar, a uvijek možete i naručiti neki uređaj iz inozemstva. Konstrukcije pojačala koja sam opisivao u knjizi koštaju oko 50000 USD, pa vam ih ne bi preporučio (npr. jedno profesionalno švicarsko pojačalo). Ako ste vični lemilici i elektronici, postoji vrlo velik broj dobrih i relativno jednostavnih shema koje imaju zaprepašćujuće dobar zvuk. Spomenuo bih vam ovdje nekoliko vrhunskih shema poznatih konstruktora; npr.

Konstruktor T. Giesberts ima poznate šeme tzv. IGBT pojačala (90W/8ohm i 380W/8ohm sa servo povratnom vezom) - radi izvrsno, iako se uvijek mogu naći neke zamjerke.

prof. dr. M. Leach ima poznato LOW TIM pojačalo (120W/8ohm) - vrlo zanimljive konstrukcije, sa vrlo velikim brojem pobornika, posebno zbog vrlo dobrog basa.

Pored njih postoje još mnoge sheme.

Ova pojačala su vrhunske izvedbe i snagom u klasi koja vas interesira, a cijena sastavnih dijelova bila bi otprilike kao i jedno serijsko pojačalo snage 100W. Ako vas zanimaju cijevna pojačala također u kitu možete kupiti relativno kvalitetna cijevna pojačala od jedne firme iz Slovenije. Svi podaci o navedenom dostupni su na Internetu ili specijaliziranim časopisima.

| Home Hr | Site Map Hr | English | Contact Us |