o knjizi

akustika prostorija

zvučnici

pojačala

spojni kabeli

mjerenja

pitanja i odgovori

Links

Site Map

Q&A 1

Rješavanje problema akustike prostorije programom AcousticX, Modifikacija Scaan Morel sustava, Linkovi na software za akustiku...

Q&A 2

Konstrukcija subwoofera programom Speakershop, izračunavanje T-S parametera...

Q&A 3

Hedlund horn, razne teme sa konferencija i upiti posjetitelja...

Q&A 4

Samogradnja pojačala snage, linkovi na pretpojačala i pojačala, stalci za kablove, soft clip itd…

Q&A 5

Proračun subwoofera, podešavanje razglasnog sustava, podešavanje akustike prostorije, aktivna amplifikacija…

 

 

Pitanje:

Date: Wed, 25 Oct 2000 22:43:06 +0200

From:.

Subject: Re: Savjet molim

Imam pitanje vezano uz auto akustiku. Sigurno ne volis takva pitanja jer to nije ni blizu hi-fi podrucja, ali se ipak nadam odgovoru. Imam Kenwood subwoofer WS302 ( oznake pisem ako ti nesto znace, ako ne mogu ti poslati podatke) u kompresionoj kutiji i W3002 u bas-reflex. Cijeli sistem je samogradnja, ali solidno napravljena, auto radio-cd sluzi kao pretpojacalo, a svi zvucnici su spojeni na 4.kan. pojacalo +pojacalo za sub. Zvucnici su HQ, a i na nicemu nisam bas stedio. Sve to zvuci prilicno lijepo i glasno, cak i ne izoblicuje kad je pojacano do kraja kao kod vecine auto-sustava koje sam cuo. E sad problem: meni se ne svida zvuk basa koji sam dobio( za razliku od nekih koji su slusali ). Ja preferiram danas popularan bas u podrucju 100Hz (kick), a dobivam puno nizeg. Tj. vise dobijem vibracija nego zvuka. Koristim samo jedan od ova dva subwoofera. Da li bih dobio ono sto trazim sa novim driverom ? Imam JBL 2022H (imam samo odatke o njemu s neta)

Fs Vas Qms Qes Qts Pmax Re Dia Xmax Sen

75Hz 42.48l 4.3 0.44 0.4 300W 4.6Ohm 25.91cm 6.35mm 100.4 dB

Inace to je 30cm zvucnik, okvir mu je aluminijski, membrana papirnata, prirubnica isto, magnet širok, masa drivera 9kg. I mislim da je to poprilicno star model. Po Boxplotu (znam da nije najbolje) dobijem bas-reflex 40 i nesto litara, port tuning na 72Hz (za razliku od Kenwooda koji je na 37Hz). To znaci da ne trebam cijev nego samo izrezem rupu u kutiji (promjer ovisi o debljini medijapana). Ovakve drivere inace(koliko sam vidio) koriste za razglas(govor).

Za sadasnje subwoofere sam koristio LPF na 80 Hz. Mislim da bih na ovakvom zvucniku trebao koristiti HPF na nekih 50-60Hz, a za LPF neznam (mozda 120 Hz). Da li mogu s ovim dobiti udarac tj izrazito precizan i kratak,brz bas ili mozda trebam ici na driver neke druge velicine (po mojem na manjeg, a ipak prijetelj mi ima 38cm koji zvuci blizu onome sto bih htio)

Hvala unaprijed, posebno se nadam preporuci nekog drivera

pozdrav,.

 

Odgovor:

Za brzi bas, najbolji odziv postiže se dipolnom konstrukcijom zvučnika - što je sustav 1. reda, ali neprimjenjivo u automobilu. Sustav drugog reda koji ima nesto lošiji odziv (po pitanju brzine basa) je potpuno zatvorena - kompresiona kutija. Zvučnik kojeg imaš ne možeš koristiti u kompresionoj kutiji jer su njegovi parametri 100% za neku od verzija bas refleksa. Inače je to vrhunski zvučnik starije proizvodnje.

Na slici je proračun sa zvučnikom u nekoliko verzija kutija tipa bas refleks koje bi došle u obzir u automobilu, ali sumnjam da će zadovoljiti s obzirom na tvoj ukus. Najbolji rezultat po pitanju donje granične frekvencije dobije se u BP kutiji (PLAVO), ali kao što vidiš, to je ujedno i "najsporiji" bas.

(Ako ti dijagram na slici nije pregledan, snimi ga u računalo i pogledaj u nekome programu za gledanje slika). Dakle, preporucio bih da i dalje zadrziš kompresijsku kutiju u autu, ali da je optimiziras s obzirom na impulsni odziv - dakle niži Q faktor. Uobičajeno je na potpuno zatvorenim kutijama, naročito u automobilima, napraviti vrlo malu rupicu, koja ne djeluje na rad sustava, ali omogućava postupno izjednačenje unutrašnjeg i vanjskog tlaka zraka pri naglim promjenama temperature.

 

PITANJE:

m…c@banka.hr> wrote:

Gospodine Bilan,

Htio bih Vas pitati slijedeće: Trenutno posjedujem receiver Kenwood 5020 (5x80W/4Ohm) i zvučnike Mission 701 (preporučena ulazna snaga 25W-100W, 8Ohm, SPL 89dB). Zanimaju me Vaša iskustva iz područja samogradnje zvučnika. Naime ako bi se upustio u samogradnju trebao bih prodati trenutne zvučnike, a budući da bi to bio moj prvi "uradak" takve vrste, postoji određena bojazan da ne budem zadovoljan sa postignutim (da zavrąim sa nekvalitetnijim zvučnicima). Glavni ciljevi samogradnje su nešto više saznati o akustici (i stolariji) te poboljšati kvalitetu zvučnika (barem za jednu klasu). Konstrukcija zvučnika bi bila 2 sistemski, bas reflex, samostojeći ili za stalke. U tvrtci Su-Bi gledao sam kitove koje oni nude i u cjenovnom razredu oko 1200kn postoji kit za samostojeći zvučnik basic-170SC sa Visaton driverima (mislim da se zvučnik u originalu zove ALTO 2), osjetljivosti 85dB (da li je to premala osjetljivost za moje pojačalo?, kako bi se takvi zvučnici po kvaliteti nosili sa Mission 701?). Postoje i kitovi veće osjetljivosti 89-91dB(Focal driveri) ali su oni već minimalno dvostruko skuplji.

Da li možete preporučiti neki kit (projekt, nacrt) i u kojim dučanima bi sve mogao pogledati (HR, SLO). Generalno gledano da li preporučate samogradnju ili ne? Koliko bi novaca trebalo izdvojiti za kit, a da novi zvučnici budu barem za klasu iznad trenutnih? Kolika je vjerojatnost da nešto pogrijeąim prilikom izrade kutija?

Nakon zvučnika htio bi kod kuće "sklepati" i neko pojačalo (da li preporučate tranzistorsko ili cijevno), u časopisu Hi-Fi 30/31 bio je članak o samogradnji 2 cijevna pojačala u kitu...

Zahvaljujem

M. S.

 

ODGOVOR:

Postovani gosp. S.,

U svakom slučaju samogradnja se isplati ako pravilno odaberete komponente i ne pogrijesite pri skretnici. Ocekujem da ce se tzv. dipolni elektrodinamicki zvucnici naglo rasiriti trzistem koje je zasićeno svim i svačim što je sve već viđeno. Pogledajte malo linkove:

http://www.linkwitzlab.com/speakers.htm

http://www.audax.com

http://users.interact.net.au/~pwaa/sp.html

http://www.audioasylum.com/audio/faq/audiophysic.html

a mozetete i

http://ozren_bilan/tripod.com/dipol.htm

Izbor dobrih zvucnika vam je na stranici:

http://ozren_bilan/tripod.com/list.htm

Za klasicne zvučnike, stručnjaci se slažu da su svakako jedni od najboljih (ali i najskupljih) danski AUDIOTECHNOLOGY.

Nažalost zvučnike koje spominjete nisam čuo, tako da vam ne mogu o tome ništa reći detaljnije.

Ne znam koje dimenzije zvucnika mislite napraviti? Pogledajte Linkwitzow bas dipolni driver, moguce ga je modificirati na manju dimenziju, a pomocu Visatonovih zvucnika s metalnom membranom i ribbon visokotonaca napraviti dipolne satelite - to je ono u sto bih se rado upustio kada bi mi to obveze i slobodno vrijeme dopustile...

Sto se tice pojacala ako niste vični lemilici odlicne rezultate ce te postici Nationalovim operacionim pojacalima snage 3886 ovisno o napajanju imaju do 50W/8 oma - Linkwitz ih preporucava jer zvuce odlicno. Pogledajte Nationalovu web stranicu. Ako vas interesira high end iz kućne radinosti pogledajte:

http://cyclopeaudio.tripod.com

Ni cijevna pojačala u kitu, o kojima govorite, nisu loša, ali morate sami odlučiti što vam se najviše sviđa.

Nadam se da sam vam dao "materijala" za razmisljanje. Najvažniji savjet bi bio da se strogo pridržavate uputa pri samogradnji kit zvučnika, ako nemate prethodnog iskustva i uređaje za mjerenje.

Slobodno se javite svojim idejama i mnogo srece u samogradnji.

 

PITANJE:

From: "S." <lu…ar@ptt.yu>

Subject: aktivni pojačivač

Date: Mon, 28 Aug 2000 20:56:04 +0200

Pozdrav.

Nameravam da sklopim aktivni pojacivač za 4 sistemske zvučne kutije,ali imam još par pitanja na koje nemam zadovoljavajuće odgovore pa bih vas molio za vaąe mišljenje. Nisam još siguran dali da u gornjem spektru koristim jedan ili dva pojačivača. Za bass područje nameravam da koristim pojačivač sa bipolarnim tranzistorima a za srednji i visoki deo spektra cevne pojačivače. Interesuje me dali je to izvodljivo i kakve probleme mogu očekivati, ili je možda bolje da umesto cevnih pojačivača koristim MOSFET. Takođe me interesuje dali da za srednji i visoki deo spektra koristim zajedničko ili odvojeno napajanje. Kako (ako) povećanje napajanja pojačivača utiče na kvalitet reprodukcije zvuka pri istoj izlaznoj snazi. Dali da koristim aktivnu skretnicu ili da ograničim frekventni opseg pojačivača.

Unapred hvala.

S.

 

ODGOVOR:

Zahvaljujem na mailu,

Sustav na koji ste se odlučili je prekompleksan za kratak odgovor. Zbog toga bih vam savjetovao da se radije odlučite za neku prokušanu kombinaciju s vrhunskim rezultatima, a koja bi vas možda i manje koštala. Jedan od takvih sustava je dipolni zvucnički sustav sa aktivnom skretnicom, niskofrekvencijskom integracijom i psihoakusticnom kompenzacijom, opisanih na

http://www.linkwitzlab.com/speakers.htm

Od pojacala snage preporucio bih vam National operaciono pojacalo snage tip LM3886 snage 68W/4 oma pri +/-28V ili 50W/8 oma pri +/-35V, slew rate oko 19V/us. S/N 92 dB

http://www.national.com/pf/LM/LM3886.htm

Performanse koje ima nadmašuju mnoga diskretna pojačala snage. Naravno zamijenite li ova pojačala boljima, bit će bolji i ukupni rezultat.

O dipolnim zvucnicima imate i na siteu:

dipol.htm

U principu odvojena napajanja, kako pojačala, tako i pojedinih stupnjeva unutar pojačala, uvijek trebaju rezultirati boljim zvukom i to je jedini način izrade pravog cijevnog pojačala.

 

PITANJE:

From: Franc Oder <franc.oder@banka-velenje.si>

Subject: INFORMACIJE U VEZI OZVUČENJA ANSAMBLA U RAZNIM PROSTORIJAMA

Sem član ansambla "DAN IN NOČ" iz Velenja . Uporabljamo ozvočenje srednje jakosti v sestavu :

- mixer Yamaha PROMIX 01 z multicore 30 m

- feedback controler SABINE 1802

- Exciter - APHEX Type c Big bottom

- Aktivna kretnica BEHRINGER CX

- Ojačevalec za Wooferje CROWN CS 1400

- Ojačevalec za Hi-pass SOUNDTECH 1200

- Zvočne skrinje 4 kose exponential z JBL 2226 - 400 W 15" vsak (domača izdelava)

- Zvočne skrine 4 kose (sateliti) HI (sestava EV 12" , P 350 in tweeter Beyma)+ 4 monitorji po 100 W z ojačevalno stopnjo Wangine

Naš tehnik ima težave z nastavitvijo vseh komponent za dober zvok v prostoru. Ali imate za to kaka priporočila , in kje na internetu je moč najti informacije o ozvočevanju. Kupil bom vašo knjigo v Mladinski knjigi v Celju , vendar ne vem ali bo ta knjiga dovolj , da lahko naš tehnik pripravi dober zvok ?

Nam lahko če kaj priporočate ?

Lepo vas pozdravljam !

FRENK ODER Ansambel DAN IN NOČ

 

ODGOVOR:

Poštovani,

Zahvaljujem na mailu i vasem interesu za knjigu AKUSTIKA PROSTORIJA.

Procitao sam vas sastav ozvucenja i cini mi se da imate vrlo kvalitetnu opremu kojom bi trebali postici dobar zvuk u svim prostorima. Naravno, osim opreme potrebno je sustav i pravilno podesiti. Pravilno podesena oprema je 90% uspjeha.

Ne znam kako opremu podesavate - na tržištu imate par vrlo povoljnih sustava za podesavanje sustava u realnom vremenu - spektralnih analizera i slicno.

Nesto vise o tome mozete naci u knjizi Akustika prostorija, ali ona nije namijenjena iskljucivo za podesavanje ozvucenja u prostorima nego obradjuje i druge teme.

Na ovim stranicama http://ozren_bilan.tripod.com mozete naci dosta o mjerenju elektroakustickih sustava.

Jedan od najnovijih i ne tako skupih sustava za profesionalnu uporabu je

PAS-Products

Spectrum Analyzer professional 2.0 + The Graphic Equalizer Studio 2.0

Riječ je od dva programa koji se koriste na računalu uz uporabu dva monitora.

Prvi program je Spectrum Analyzer professional 2.0

Ovaj spektralni analizator uzima uzorke analognog signala sa linijskog ili mikrofonskog ulaza zvučne kartice, digitalnog izvora ili snimljenog signala u *.vaw obliku. Na ekranu se može prikazati od 8 do 2048 frekvencija.

Drugim programom

The Graphic Equalizer Studio 2.0

Omogućena su brojne primjene pri studijskom snimanju ili podešavanja u koncertnim salama. Naravno, potrebno je da iskusan ton majstor koristi ovaj software. U programu su ugrađene brojne funkcije koje omogućavaju usporedbe različitih podešavanja sustava te izbor one koja najbolje zvuči korisniku. Sve mogućnosti ova dva programa, koji se mogu upotrebljavati zajedno, gotovo da nema smisla nabrajati.

Ovaj software omogućava ekvalizaciju u realnom vremenu. Pri tome moguća je promjena parametara unutar oktava od 3 do 999 područja, a promjena Q faktora od 3.1 do 100.

Evo, kako to izgleda na dva ekrana:

Firma koja proizvodi software garantira osobnu pomoć svakom korisniku u podešavanju sustava. Detaljnije podatke možete naći na:

http://www.audio-software.com

Za kraj bi naglasio kako imate prvoklasnu opremu za ozvucenje, problem je sve podesiti. Osim, navedenog programa, za tu namjenu postoje i mnogi uredjaji, a neki kao npr. SONY SRP 300F, Beringer, Klark Technik ili slicni imaju ugrađene sofisticirane mjerne mogucnosti za podešavanja razglasnog sustava pri radu. Pogledajte malo Sony web site, a mnogo URL-ova imate i na links.htm gdje su linkovi (uz ostalo) na preko 100 mjernih sustava.

 

PITANJE:

A.V. <v…a@yubc.net> wrote:

Postovani G-dine Bilan,

Da li mi mozete dati adresu firme kod koje bih mogao kupiti Microacoustic 2002 cartridge za moj prepotopski gramofonski sistem.

S uvažavanjem,

dr V. A.

 

ODGOVOR:

Postovani dr. A.

Sumnjam da se Microacoustic 2002 zvucnice jos proizvode.

Riječ je o zvučnici realiziranoj aplikacijom permanentno polariziranog dielektrika, koja zbog toga u kućištu ima ugrađen poseban pasivni filter i koja je bila jako popularna negdje 1978. Pogledajte npr. listen.htm

Tih godina sam je koristio i nisam bio bas najzadovoljniji u usporedbi s MC tipovima zvučnica iako je imala nekih prednosti nad MM zvučnicama.

Žao mi je sto vam ne mogu pomoći, možda da pokušate direktno od proizvođača dobiti pravu informaciju.

 

PITANJE:

Gospodin Razpotnik iz Slovenije zamolio nas je za optimalni razmještaj zvučnika AR u prostoriji dimenzije: 5.75 x 3.75 m

ODGOVOR:

Ovo bi trebao biti optimalni raspored zvučnika u prostoriji uzimajući u obzir sve podatke o zvučniku koje ste poslali. Plavi šesterokut označava optimalno područje slušatelja, crveni krug je tzv. sweet spot, a ljubičastom bojom označena su optimalna područja za postavu absorbera zvuka. Detaljnije napomene o smještaju zvučnika možete vidjeti i na stranici questions1.htm

| Home Hr | Site Map Hr | English | Contact Us |